Peter Björkman - Doctor of chiropractic. Legitimerad Kiropraktor.

Kontakt

Peter Björkman - Leg. Kiropraktor
Österlånggatan 63
503 37 Borås

Telefontider:
Måndag-Fredag 08.00 - 18.00

Tel: 033-12 27 40

info@kiropraktorbjorkman.se

Hitta hit »

Nacksmärtor

Nära hälften av alla kiropraktorpatienter söker hjälp för nackproblem. Nackens funktioner är komplicerade och spelar en central roll i rörelseapparaten. Finmekaniken består av ett invecklat samspel mellan leder, känslig djup muskulatur, samt stora delar av nervsystemet. Vi är därför helt beroende av att nackens finmekanik är intakt för att hålla oss i balans, utföra precisa rörelser och orientera oss efter sinnesintryck från syn och hörsel.

Nacksmärtor indelas vanligtvis i akuta och kroniska nacksmärtor.

Akuta nacksmärtor

Orsaker

Ett akut nackspärr uppstår vanligen plötsligt och utan någon yttre orsak eller direkt skada. Ofta har låsningen bakomliggande orsaker som har utvecklat funktionsstörningar i nackens muskler och leder under en längre tid.

 

Orsakerna kan vara

Vanliga symptom vid nackspärr

Nackskador

Nackskador uppstår när nacken utsäts för en yttre kraft eller olycka, som till exempel pisksnärtskada/whiplashskada eller påkörning bakifrån, fall och idrottskador, slag mot huvudet eller ansiktet etc. Vid misstanke om skelettskador bör även nacken röntgas.

 

Kroniska nacksmärtor

2.jpgOm nacksmärtorna varar mer än 3 månader säger man att smärtorna är kroniska. Kroniska smärtor efter nackskador är vanligt. Många blir naturligt nog rädda för att röra nacken efter en skada eller når in i en ond cirkel med ett selt onaturligt rörelsemönster för att slippa smärta. Därför avråder man idag användande av nackkrage efter akuta skador.

En skada i nacken kan utveckla sig till flera olika smärtsymptom. Förutom nacksmärtor kan man uppleva smärta mellan skulderbalden, i ryggen eller utstrålande smärtor i skuldra och arm. Men även yrsel, domningar, huvudvärk och ansikssmärtor kan förekomma. Detta leder ofta till trötthet och dålig sömn.

 

Cervikogen huvudvärk

En form av huvudvärk som orsakas av funktionsstörningar i nackans översta leder som ger huvudvärk, nacksmärtor, och en stel muskulatur i övre delen av halsryggen.

 

Cevikobrachialgi

När nervrötterna nederst i nacken kommer i kläm som följd av diskbråck och eller förkalkningar efter åldersförändringar, kan intensiva smärtor uppstå ut i armen. Jämför med ischiassmärtor.

 

Kiropraktisk behandling

De flesta nacksmärtpatienter har stor hjälp av kiropraktorbehandling. Vid valet av behandlingsstrategi lägger kiropraktorn stor vikt vid att se patienten som helhet. Samarbete mellan olika terapeuter kan vara till nytta. Kiropraktorn använder en rad olika metoder och tekniker för att återupprätta normal funktion i leder, muskler, bindväv, nervsystem och därmed minska smärtan. Huvudsakligen används händerna vid behandlingen.

Kiropraktorn är utbilad i nackens mekanik och vet vilken behandling som är lämplig. En kiropraktor kan även hänvisa till annan professionell hjälp, om problemet inte anses komma från lederna och muskler. Nyare forskning visar att en tidig, aktiv behndlingsform är efektfull.

 

Detta kan du göra själv

 

När bör du uppsöka kiropraktor

Efter en nackskada
Ta kontakt på ett tidigt stadium. På så sätt får du hjälp att återgå till normal funktion samt hjälp med att förebygga möjlig utveckling av kroniska smärtor.

När du har smärtor eller är osäker om något är fel med nacken
Kiropraktorn undersöker dig för att komma fram till vad som är fel. Observera! Har du hög feber och uttalade smärtornär du böjer nacken, bör du snarast uppsöka läkare i händels av hjärnhinneinflammation.

När du inte snabbt blir bättre i nacken
Kiroprakorn gör en värdering om du behöver behandling eller hänvisar annan specialist.